Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier
Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier
Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier Strona główna | Pomoc | Szukaj | Zaloguj się | Rejestracja
Marzec 14, 2010, 11:31:09 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Robimy scenariusz/kampanie - pytania  (Przeczytany 2533 razy)
Gustlik
Moderator
Marszałek (General of Army)
*

"Pyrkosz, pyrkosz, a nie jedziesz..."

« Odpowiedz #30 : Luty 08, 2010, 09:44:33 »

Dobrze byłoby napisać jaką mapę należy zastosować - z opisu domyśliłem się że "Piotrków", ale nie zawsze musi to być oczywiste Smiley

Akurat "Piotrków" mają wszyscy, którzy grali "Znak Orła", ale na tak przyszłość....

Kolejne sprawy - jeszcze przed graniem:

Kosmetyka - wszystkie jednostki stoją "twarzą na zachód" - trochę to dziwnie wygląda. W LG Suite, w widoku mapy, po zaznaczeniu jednostki masz taką funkcję jak "Facing" (obok okienka z widokiem jednostki) i strzałki << >> nimi obracasz jednostkę do żądanego kierunku.

Skład - Niekoniecznie zgadzam się z ustawieniem większości jednostek na 5 pkt siły (kompanie?), a sztabu na 10. Sztab pomyślany jest jako kompania sztabowa, a więc mniejszy pododdział. Z reguły 10 - to batalion.

Ustawienie - trochę za bardzo "defiladowe" - wyglądają jak do przeglądu - wprowadź trochę wojennego zamieszania.

Pamiętaj o różnicowaniu Current Strength od Basic Strength. To spowoduje, że nie będzie można jednym kliknięciem uzupełnić jednostki do pełnego stanu ("reinkarnacja"). Szczególnie niebezpieczne przy grze z komputerem, który uzupełnia za darmo.

"You'll take my life but I'll take yours too
You'll fire your musket but I'll run you through
So when you're waiting for the next attack
You'd better stand there's no turning back"

EFILE, KAMPANIE, SCENARIUSZE:
http://www.pg2.net.pl/
Rozprza
Podpułkownik (Lieutanant Colonel)
*

« Odpowiedz #31 : Luty 08, 2010, 10:18:51 »

Pamiętaj o różnicowaniu Current Strength od Basic Strength. To spowoduje, że nie będzie można jednym kliknięciem uzupełnić jednostki do pełnego stanu ("reinkarnacja"). Szczególnie niebezpieczne przy grze z komputerem, który uzupełnia za darmo.

Zapomniałem i nie do końca obczajam, ale dojdę do sedna sprawy.

Wszystkie jednostki na zachód: grałem to dwa razy i nie zwróciłem uwagi Rolling Laughing

Siła jednostki 5 to kompania u Polaków (opisy jednostek jeszcze w wersji roboczej), u Niemców 10 to regiment. Wyszedłem z założenia, że atakuje pułk(10) na kompanię(5) to ta przewaga daje jak gdyby 2-3 bataliony w ataku. Jeśli bym ustawił to co było naprawdę, czyli 2 Pułk Piechoty Legionów i 146 Pułk Piechoty, oraz Wołyńska BK, to obrona utrzymała by się 2-3 tury... Niemiecka 14 saksońska i 31 dywizja ma po 3 regimenty w sile 10, myślę, że to bardzo dobra siła do przełamania. 1 i 4 Panzer Division, mają sprzęt podzielony mniej więcej historycznie (mam dane co do ilości PzI, PzII, PzIII, PzIV, ale nie co do wersji) z domieszką różnorodności dla lepszej zabawy (nie znam składu pułków artylerii Huh).

Ten szyk "defiladowy" jest tylko wstępny, chodziło mi tylko o właściwe rozmieszczenie jednostek w ramach korpusu (mam wątpliwości co do rozmieszczenia dywizji piechoty) i dywizji.

Dziękuję za uwagi i zachęcam do grania (starałem się zrobić wyważone siły z przewagą sprzętową Niemców).

Sztab w domyśle ma jeszcze mieć doświadczenie 200. Siłę bazową ustawiłem na 1 (chyba?). A tak poza tym, to tylko doświadczenie ma wpływ na CS?
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2010, 10:28:27 wysłane przez Rozprza » Zapisane

W przeglądarce można ustawić sprawdzanie pisowni! To nie jest trudne...
Polecam, z czystym sumieniem, najlepszą stronę PG2: http://www.pg2.net.pl/
Draxx
Chorąży (Warrant Officer 3)
*

« Odpowiedz #32 : Luty 08, 2010, 10:30:45 »

Jeśli można prosić o kopię, chętnie zagram ten scenariusz,
Jak co mój e-mail.
wardragon@amorki.pl

Nie omieszkam skomentować jak zagram co mi się podoba a co nie od strony taktycznej.
Gustlik
Moderator
*

« Odpowiedz #33 : Luty 08, 2010, 10:56:16 »

Siła jednostki 5 to kompania u Polaków (opisy jednostek jeszcze w wersji roboczej), u Niemców 10 to regiment. Wyszedłem z założenia, że atakuje pułk(10) na kompanię(5)

Zaraz zaraz - pominąłeś zupełnie szczebel batalionu....

3 kompanie = batalion, 3 bataliony = pułk (regiment)

Przy założeniu skali pułkowej dla scenariusza - czyli jeden pełny oddział 10-cio punktowy to pułk, schodząc szczebel niżej masz batalion 4-5 pkt (i tak zawyżone), kompanii nie dasz rady pokazać w ogóle.

Ja wybieram skalę batalionową - czyli jedna pełna (10 pkt) jednostka to batalion, wtedy 5 pkt, to jest kompania, no a pułk to trzy ikony 10 punktowe.

nie znam składu pułków artylerii

Pułk artylerii w dywizji piechoty (w pancernej podobnie) może liczyć jako

3 bataliony haubic 105 mm (leFH 18) i 1 batalion haubic 150 mm (sFH 18)

Rozprza
*

« Odpowiedz #34 : Luty 08, 2010, 11:21:56 »

Siła jednostki 5 to kompania u Polaków (opisy jednostek jeszcze w wersji roboczej), u Niemców 10 to regiment. Wyszedłem z założenia, że atakuje pułk(10) na kompanię(5)

Zaraz zaraz - pominąłeś zupełnie szczebel batalionu....

3 kompanie = batalion, 3 bataliony = pułk (regiment)

Zrobiłem to celowo! Atak pułku w sile 10 na kompanię w sile 5, w grze daje stosunek właśnie ataku 2-3 batalionów na 1 (góra 2 bataliony) oczywiście piechoty Grin. Dla grywalności to ma podstawowe znaczenie, bo w rzeczywistości to była heroiczna obrona (nawet w walce na bagnety), która doprowadziła do zatrzymania 4 dywizji siłami 2 pułków piechoty i 1 brygady kawalerii! W grze nie można oddać tego w inny sposób...

Rozprza
*

« Odpowiedz #35 : Luty 09, 2010, 07:00:03 »

Zrobiłem zmiany w scenariuszu:
a) sztaby siła 5/1 i 2 belki,
b) lider dla 2PSK,
c) niemieckie lotnictwo kilka heksów na SE,
d) oczywiście odwrócone jednostki  Grin i ogólnie mniej "defilady"  Wink,
e) prestiż 40 w turach 1-10 i prestiż 20 w turach 11-15.

Czy ma ktoś ochotę zobaczyć i skomentować? Bardzo będę wdzięczny... Bow

Gustlik
Moderator
*

« Odpowiedz #36 : Luty 09, 2010, 07:04:50 »

Dawaj nie pytaj..

Draxx
*

« Odpowiedz #37 : Luty 09, 2010, 07:16:43 »

Witam, jak obiecałem zerknął na scenariusz obrony Piotrkowa i powiem szczerze, zbyt prostolinijny. Po pierwsze Niemcy prą naprzód jak taran, nic tu z Blizkriegu, przypomina mi to raczej ruską strategie walki (bez urazy dla scenariusza kolego Rozprza). Po pierwsze rozdzielił bym Niemców na dwie armie - zachód i południe.
Armia Zachód.
Przed nimi połacie lasów ale jest szansa dla niemieckich czołgów aby przedrzeć się wąskim przesmykiem. Dlatego proponuje dać Armi Zachód kilka szybkich czołgów. Niech część jednostek bazuje w tych dwóch miasrach jako rezerwy a połowa powiedzmy będzie gotowa do boju. Nikt nie wysyła wszystkiego od razu na front.

Polskie oddziały jako bastion obronny usytuowałbym w lesie a pomiędzy lasami dał dwa posterunki aby spowolnić natarcie Niemców. Za skrajem lasu ustaw kilka działa le na Boga nie dawaj im transportu, niech bronią się do końca. Daj tez jedna baterie bez transportu tą wz 36040 ale tak aby osłaniała 2-3 działa. Nie może być tak ze lotnictwo skosi wszystko. Te sześć oddziałów kawalerii ustawionych jest tak ze można je zbombardować 4 samolotami dając w środek 1 messera (nawet nie wiedziałem ze Polacy nie mieli jeszcze lotnictwa  na początku scenariusza scenariusza). Sama kawalerie dałbym na  tak zwane rezerwy, w zależności gdzie będą potrzebne. Najlepszy, miejscem jest środek mapy gdzie krzyżują się wszystkie drogi ale bardziej na północ. Są w miarę szybkie co pozwoli im w odpowiednim momencie gdzie wesprzeć przełamująca się linie frontu.

Armia Południe

Wojska przerzuć bardziej w tył kosztem nie wiem 1 tury dłużej na brylanta. Niech scenariusz da pograć tez reconami i pozwoli na ustawienie taktyki. Rozciągnij te wojska na dole. Brakuje mi na tej mapie jednego a mianowicie pasma bagien pomiędzy tymi dwoma małymi połaciami lasów (heksy 16.13 16 14 itd). Nie wiem czy w efilu Gustlika są bunkry ale tam jeden by się zdał i to dość solidny.

Teraz Polska obrona na południu.
Obrona heksa 23,10 jest fajna. Daj tylko p.lotki bez transportu, te stacjonarne i dodatkowo jedno stanowisko karabinu MG na heks 26.10. Jeden zdałby się tez zaraz za mostem jak i jakieś spore działo w lesie powiedzmy heks 35.12.

Polskie czołgi daj na otwrtą przestrzeń, niech uderzą na czołgi (powiedzmy ze dałbym je przed stanowiskami karabinów MG.
Polacy się bronią a ty w sumie wysyłasz ich na rzeż. Porozstawiaj najpierw kilka jednostek opóżniających (piechota ukryta w lasach) i na pierwszy strzał baterie p.pancerne. Polacy wiedzieli co to Blizkrieg.

Kolejna sprawa to belki jednostek. Po obu stronach były już jednostki, które miały za sobą jakieś walki w kampanii, więc można kilka wyróżnić, ale bez przesady. 2-3 jednostki dałbym po obu stronach z 2-3 belkami(ale nie niemieckie czołgi, chyba ze te najsłabsze) w celu ukazania ze ktoś tym wszystkim dowodzi. Ostatnia sprawa to użycie po stronie polskiej piechoty przeciwpancerne UR 35. Można by było dać z dwie, gdzieś w miejscu aby mogły oddać strzał.

Niemieckie lotnictwo ma daleko punkt zaopatrzeniowy i dobrze, choć ja bym rozstawił samoloty na lotnisku. Jedna tura to i tak zwiad a da obrońcom więcej szans. Szkoda ze Polacy nie dostają wsparcia lotniczego, chociaż myśliwce. Dobrze ze Niemcy musza latac po amunicje daleko co troszkę ich opóżnia z nalotami.

To tyle moich uwag po pierwszych wrażeniach ze scenariusza.

PS jak pisałem nie było nic o nowych poprawkach.
Rozprza
*

« Odpowiedz #38 : Luty 09, 2010, 07:45:40 »

Założeniem moim było zrobić historyczny scenariusz, dlatego jednostki są tam gdzie były naprawdę (szczególnie polskie), ale siłę dostosowywałem do gry. Ten scen to ma być początek kampanii i jednocześnie samodzielny. Widzę, że zrobiłem błąd. Muszę się zdecydować i zrobić 2 osobne sceny. Napisz co myślisz o stosunku sił, bo teraz to jest dla mnie najważniejsze, czy nie przesadziłem i czy obie strony mogą wygrać.

2bat.cz.l. planowałem w kampanii zastąpić jednostkami gracza.

To mój pierwszy scenariusz i nie mam pojęcia jak to się robi...

Rozprza
*

« Odpowiedz #39 : Luty 09, 2010, 07:49:05 »

Armia Południe

Wojska przerzuć bardziej w tył kosztem nie wiem 1 tury dłużej na brylanta. Niech scenariusz da pograć tez reconami i pozwoli na ustawienie taktyki. Rozciągnij te wojska na dole. Brakuje mi na tej mapie jednego a mianowicie pasma bagien pomiędzy tymi dwoma małymi połaciami lasów (heksy 16.13 16 14 itd). Nie wiem czy w efilu Gustlika są bunkry ale tam jeden by się zdał i to dość solidny.

Powinny być bunkry w okolicy Bełchatowa (są naprawdę do dzisiaj) i nie tylko! Zapomniałem Undecided

Mapa jest jaka jest... bagien nie dodam...

zsamot
*

« Odpowiedz #40 : Luty 09, 2010, 07:53:53 »

Jak nie można bagien- to może pola minowe???

Si Vis Pacem, Para Bellum!
Pisz poprawnie po polsku!
http://bykom-stop.avx.pl/index.html
Rozprza
*

« Odpowiedz #41 : Luty 09, 2010, 07:58:56 »

Niemieckie lotnictwo ma daleko punkt zaopatrzeniowy i dobrze, choć ja bym rozstawił samoloty na lotnisku. Jedna tura to i tak zwiad a da obrońcom więcej szans. Szkoda ze Polacy nie dostają wsparcia lotniczego, chociaż myśliwce. Dobrze ze Niemcy musza latac po amunicje daleko co troszkę ich opóżnia z nalotami.

To niemieckie lotnisko wynika z mapy... ale bardzo dobrze, bo lotnictwo operuje właśnie wtedy, kiedy powinno (2-3 pierwsze tury bombowce), a później dają wytchnienie. Usunę niemieckie myśliwce i dodam jakiś samolot rozpoznawczy Polakom.

Draxx
*

« Odpowiedz #42 : Luty 09, 2010, 08:00:00 »

Rozkład sił jest spoko bo Niemcy maja przewagę i nie da się tego ukryć ale parcie taranem naprzód bez wytężenia umysłu jest zajęciem nudnym. Nie mówię że ma być ciężko ale pierwsze tury muszą ukazać fakt ze trzeba troszkę myśleć jak się gra. Wysle ci szybkie rozstawienie wojsk jak ja bym to zrobił, choć i tak nie idzie wszystkiego dopracować historycznie. Potrwa to moment ale tylko na tej wersji z PG2 kreator to zrobię i stwierdzisz co tym ustawieniu wojsk sądzisz.

Mozna te pola dac ale jedo aby nowy gracz wiedział ze coś takiego istnieje.
Rozprza
*

« Odpowiedz #43 : Luty 09, 2010, 08:00:40 »

Jak nie można bagien- to może pola minowe???
Może bunkier?

Rozprza
*

« Odpowiedz #44 : Luty 09, 2010, 08:09:29 »

Kolejna sprawa to belki jednostek. Po obu stronach były już jednostki, które miały za sobą jakieś walki w kampanii, więc można kilka wyróżnić, ale bez przesady. 2-3 jednostki dałbym po obu stronach z 2-3 belkami(ale nie niemieckie czołgi, chyba ze te najsłabsze) w celu ukazania ze ktoś tym wszystkim dowodzi. Ostatnia sprawa to użycie po stronie polskiej piechoty przeciwpancerne UR 35. Można by było dać z dwie, gdzieś w miejscu aby mogły oddać strzał.

W poprawce lidera ma 2PSK. Te belki (lub lider) to dobry pomysł (u Polaków dla Wołyńskiej BK, dla Niemców trzeba pomyśleć...). UR 35 chyba nie było w tym rejonie, ale też dobry pomysł.

Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Aktualnie w bazie: 59 gry strategiczne 12 stare gry do pobrania 5 recenzje 2 poradniki 37 plików 333 zdjęć w galerii 87 newsów
Polityka prywatności | Disclaimer | O nas | Współpraca | Sitemap | Kontakt | Kanały RSS
© 1996-2008 The Generals' Guild Team All Rights Reserved. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt F.D.G. STUDIO, script by Szarik and Depet