Witam. Mam pytanie - dlaczego grając np. Kongiem w afryce pomimo ciągłego nakladu finansowego w technologie dochodze do max 5 poziomu wszystkich technologii. Zaczynam oczywiscie z poziomem 1 i przez 400 lat dochodze max do 5 poziomu! pomimo ze zajelem pol afryki i kraj moj biedny nie jest. Coś tu nie tak. Inne kraje normalnie sie rozwijają. Generalnie grając innym nawet europejskim panstwem inne kraje zdecydowanie idą technologicznie do przodu a mój bardzo powoli. Żeby to jeszcze bardziej zobrazować - od 1420 do 1800 roku przez 400 lat gry osiagnalem 5 poziom technologi lądowej z 60!! na poziom 6 awansuje w około 2200 roku. To juz troche przesada, kamienny grot dzidy zamienie na metalowy w 2200 roku..... Nakłady w miare mozliwosci są dawane, jakieś 50 kasy rozdzielone na Tech ląd, tech mor, Infr i handel. Wątpie ze niektore europejskie biedniejsze i mniejsze kraje przeznaczają wiecej, a rozwijają się.
Mam nadzieje, ze jeszcze EU nie umarła na tym forum

EDIT: Po tygodniu grania moge stwierdzic... odpowiednia polityka wewnetrzna - innowacyjność itd + manufaktury. Daje to bardzo szybki rozwój z tym ze ustawiajac innowacyjnosc na max nie ma kolonistów i misjonarzy, a manufaktury są cholernie drogie.
Szperałem troche w necie i szukałem ciekawych scenariuszy i jakos nie moge znalezc, a wiem ze kiedys był taki gdzie kazdy kraj zaczyna z 1 prowincją (stolica) i bez odkrytej mapy. Moze ktos posiada i moze wrzucic na jakis serwer? Ja znalazłem ciekawy mod umozliwiajacy grę w latach cos okolo 800-1400.