Strona główna
|
Pomoc
|
Szukaj
|
Zaloguj się
|
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
English
Polish
Forum Gier Strategicznych | The Generals' Guild
>
Biblioteka Gier | Historia | II Wojna Światowa
>
Decisive Battles of World War II
(Moderator:
Ryan
) >
AAR - Rommel master of battle
Strony:
1
2
[
3
]
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: AAR - Rommel master of battle (Przeczytany 4773 razy)
Boski_Cezar
Młodszy chorąży (Warrant Officer 2)
Odp: AAR - Rommel master of battle
«
Odpowiedz #30 :
Maj 10, 2009, 03:49:37 »
Dzięki Radar :-)
Tura 17-18.
N północ od Kałacza przeciwnik skupia swoją uwagę na okrążonych wcześniej 2 pułkach z 76 DP, pułkowi z 384 DP oraz jednostce zaopatrzeniowej XI Korpusu. Wydaje mi się ze lepszy efekt uzyskałby atakując przez lukę pomiędzy moją północną a południową linią obrony. Hm może nie zdołał jej rozpoznać. Na południowej linii obrony ataki zadają wprawdzie straty moim jednostkom, jednak żadna z nich nie zostaje wyeliminowana.
W rejonie natarcia udaje mi się osiągnąć zdecydowaną przewagę, zapewniającą możliwość rozbicia sił stojących na mojej drodze. Eliminuję dwa pozostałe pułki z 34 DPgw. Przeciwnik traci też dwie brygady z 1 Korpusu Pancernego gwardii, dwa pułki z 14 DPgw, dwa pulki z 159 DP + liczne jednostki wsparcia. Niedobitki starają się wycofać na północny wschód wzdłuż północnego brzegu Donu. Do pościgu dołącza moja świeżo przybyła 17 Dpanc.
Najważniejsze jednak jest to, iż udaje mi się przywrócić połączenie z jednostkami broniącymi Kałacza. Pierwsze jednostki rozpoznawcze i kawaleria przechodzą przez most na Donie i wzmacniają południową linię obrony.
tura 18 Kałacz.jpg
(94.77 KB, 742x623 - wyświetlony 131 razy.)
tura 18 KIA.jpg
(93.1 KB, 778x579 - wyświetlony 126 razy.)
Boski_Cezar
«
Odpowiedz #31 :
Maj 19, 2009, 09:38:46 »
Tury 19-20.
Przerzucam na prawy brzeg Donu: Dpanc SS Wiking, 6, 11, 23 Dpanc, 16 Dzmot. Siły te starczają nie tylko na wzmocnienie południowej linii obrony ale też na całkiem silne uderzenie na północ od Kałacza (udaje mi się wyeliminować pułk pancerny z 32 Dkaw). Przeciwnik rozpoczyna odwrót, opuszcza zajętą wcześniej miejscowość Kameński.
Na lewym brzegu Donu kontynuuje 17, 22 Dpanc i 387 DP pościg za uchodzącymi na północny wschód pozostałościami 5 Armii Pancernej. Eliminuję ostatni istniejący pułk ze 159 DP. Jest to kolejna rosyjska wielka jednostka (dywizja/korpus) jaką udaje mi się wyeliminować w całości w tej bitwie. Oprócz 159 DP rozbite w całości zostały: 1, 4, 26 Korpus Pancerny, 34 Dywizja Piechoty Gwardii, 346 Dywizja Piechoty. 14 i 50 DPgw straciły 2 z 3 posiadanych pułków, natomiast 1 Korpus Pancerny Gwardii 2 z 4 posiadanych brygad.
Wielkość strat, jakie przeciwnik poniósł w bitwie do tego etapu, widać wyraźniej, jeśli zestawi się je ze stratami poniesionymi przez Niemców. Z wielkich jednostek (dywizji) największe straty poniosła 76 DP która straciła 2 z 4 posiadanych oddziałów. 100 i 384 DP utraciły po jednym pułku. Z niemieckich dywizji pancernych tylko 14 Dpanc utraciła jednostkę ? batalion rozpoznawczy, którego samobójcza akcja w 6 turze uratowała front w rejonie Marinówki i umożliwiła wyrwanie się z okrążenia 2 bat. Combat eng i 1 bat. Flak. Żadna z dywizji nie została wyeliminowana w całości.
Na południowym odcinku Donu przeciwnik wysadza mosty na Donie w rejonie lasu na południe od Kałacza i w rejonie Niznha Chirskaya przechodząc do obrony.
W rejonie Marinówki sytuacja stabilna. Naprawdę nie mogę uwierzyć, pamiętając przecież jak krytyczna była sytuacja w tym rejonie w pierwszych etapach gry, jak udało mi się utrzymać tu linię obrony przez 20 tur.
tura 19-20.jpg
(103.78 KB, 784x609 - wyświetlony 116 razy.)
5 Armia Pancerna.jpg
(76.11 KB, 962x519 - wyświetlony 114 razy.)
Ervin von Rommel
Global Moderator
Generał dywizji (General Major)
Achtung Panzer!
«
Odpowiedz #32 :
Maj 19, 2009, 10:19:11 »
hej
Wrzuć od czasu do czasu jakiegoś screena bo już od paru tur próbuję to sobie wyobrazić ale czy dalej od ostatniego Twojego screena - tym trudniej
POZDRAWIAM!!!
Ervin von Rommel
Boski_Cezar
«
Odpowiedz #33 :
Maj 20, 2009, 11:23:32 »
Hm zapewne chodzi Ci o screen z mapą całej bitwy prawda?
No fakt nie przedstawiłem takiego screena z mapą od 6 tury chyba.
Poniżej 3 screeny, odpowiednio na zakończenie 16, 18 i 20 tury.
Trochę na nich pogryzmoliłem ale mam nadzieje że są w miarę czytelne :-)
Legenda:
Tura 16
A - moja linia obrony na północ od Kałacza
B - Kałacz
C - południowa linia obrony
D - natarcie przebijające się do Kałacza
Tura 18
A - Prajev
B - Niznha Chirskaya
C - Kałacz
D - okrążone 2 pułki z 76 DP, 1 pułk z 384 DP oraz jednostka zaopatrzeniowa XI Korpusu
E - Marinówka
tura 16 mapa.jpg
(91.06 KB, 792x657 - wyświetlony 129 razy.)
tura 18.jpg
(85.85 KB, 774x650 - wyświetlony 121 razy.)
Boski_Cezar
«
Odpowiedz #34 :
Maj 20, 2009, 11:28:55 »
Mapa z końca tury 20
Legenda:
A - Prajev
B - Niznha Chirskaya
C - Kałacz
D - Peskowatka
E - Marinówka
tura 20 mapa.jpg
(86.15 KB, 771x644 - wyświetlony 126 razy.)
Ervin von Rommel
Global Moderator
Achtung Panzer!
«
Odpowiedz #35 :
Maj 21, 2009, 06:18:55 »
hej
Sorki ale to moja wina. Sam się zdziwiłem ale mój firefox nie pokazuje obrazków które zamieszczasz. Jak wrzucałeś na obcy serwer to tak ale jak na forum to nic nie widzę
Musiałem odpalić z IE
Depet
Administrator
Marszałek (General of Army)
Główny Strateg Kraju
«
Odpowiedz #36 :
Maj 21, 2009, 06:33:31 »
Cytat: Ervin von Rommel Maj 21, 2009, 06:18:55
Sorki ale to moja wina.
Nie to moja wina
- już powinieneś widzieć screeny w załączniku. Sorry
Portal Ligowy Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier
http://generalsguild.com/
Ervin von Rommel
Global Moderator
Achtung Panzer!
«
Odpowiedz #37 :
Maj 21, 2009, 07:08:17 »
I nastała światłość
Już wszystko widzę i mogę się zorientować w sytuacji na froncie
Boski_Cezar
«
Odpowiedz #38 :
Maj 26, 2009, 06:52:38 »
Tury 21-22.
Przeciwnik eliminuję kolejny pułk piechoty z 76 DP. Pułk ten zajął wcześniej opuszczoną miejscowość Peskowatka broniącą mostu na Donie w północnym rejonie mapy (która to miejscowość została w 16 turze opuszczona z kolei przez inny pułk piechoty z 76 DP, który nieopatrznie wyszedł z tej miejscowości i beztrosko pomaszerował sobie na głębokie tyły przeciwnika). Tak więc ostatecznie z 76 DP został mi na koniec gry tylko jeden pułk tkwiący w dodatku w miejscowości Plessistyi gdzieś głęboko na tyłach wroga.
Na północ od Kałacza, po obu stronach Donu, kontynuuje natarcie. Na lewym brzegu Donu udaje mi się okrążyć 1 brygadę Korpusu Pancernego Gwardii i bat eng, na prawym brzegu odcinam zgrupowanie złożone z 47 DPgw, 32 Dkaw, 119 DP, 6 Dkaw gw + jednostki wsparcia. Eliminuję jedną brygadę pancerną wsparcia i pułk kawalerii z 32 Dkaw. Pozostałą część sił z tego rejonu przeciwnik wycofuję na północ w rejon miejscowości Peskowatka.
Na południe od Kałacza udaje mi się ustabilizować linię obrony. Również w pozostałych rejonach bitwy sytuacja wygląda stabilnie.
tury 21-22.jpg
(117.16 KB, 719x632 - wyświetlony 131 razy.)
podsumowanie.jpg
(64.54 KB, 838x731 - wyświetlony 123 razy.)
Boski_Cezar
«
Odpowiedz #39 :
Maj 27, 2009, 11:57:36 »
Hm może czas na małe podsumowanie.
Scenariusz ?Rommel Master of Battle? był trzecim scenariuszem jaki zagrałem z żywym przeciwnikiem w Decisive Battles. Wcześniej zagrałem dwa razy Overlord, raz Niemcami raz Aliantami (choć w obu przypadkach przeciwnicy zrezygnowali z gry w okolicach 14 tury :-/ ). Potem rozegrałem jeszcze scenariusz Avalanche rozgrywający się we Włoszech w 1944r., a obecnie jestem na 15 etapie scenariusza Fall Gelb.
Walki toczyły się w paru oddzielnych rejonach mapy, ale załamanie w jednym z nich przełożyłoby się dla Niemców automatycznie na porażkę w pozostałych rejonach walk i przegranie całej bitwy. Dlatego też praktycznie do 18 tury, za każdym razem gdy otrzymałem plik z grą od przeciwnika, otwierałem go z naprawdę wielkim niepokojem. Ciągle istniało niebezpieczeństwo, że przeciwnik przełamie moje słabe linii obrony i bitwa skończy się katastrofą.
Z pośród tych wszystkich scenariuszy to właśnie ?Rommel Master of Battle? okazał się być najciekawszym i najbardziej zapadającym w pamięć. Juz sama mapa, z rozległymi stepami, niewielką ilością miast i lasów oraz wielką rzeką rozcinającą mapę jest bardzo ciekawa i odmienna od pozostałych scenariuszy. Mapa, rozmieszczenie sił, źródeł zaopatrzenia oraz miejscowości za które uzyskujemy punkty zwycięstwa sprawia, że nie ma w tym scenariuszu jednego schematu prowadzącego do zwycięstwa. Główne siły przeciwników do 3 etapu nie mają nawet ze sobą styczności. Wydaje mi się, że zwłaszcza Rosjanom daje to sporą swobodę w operowaniu siłami i wybieraniu kierunków natarcia. Niemcy, którzy ze względu na szczupłość sił zmuszeni są w początkowym okresie gry do obrony, muszą bardzo rozważnie gospodarować posiadanymi dywizjami. Ich zadaniem jest nie tylko utrzymanie centrum mapy w rejonie Kałacza, gdzie znajdują sie miejscowości dające punkty zwycięstwa, ale także rejonów przy zachodniej, południowej i wschodniej krawędzi mapy, skąd wychodzą im posiłki i źródła zaopatrzenia. Muszą więc starć się przewidzieć kierunki uderzeń Rosjan, nie dać się rozbić oraz odciąć od źródeł zaopatrzenia. Wszystko to oczywiście przy minimalnej liczbie jednostek pozostających do dyspozycji, uniemożliwiającej stworzenie stałej, ciągłej linii obrony.
Generalnie gra sprawiła mi wielką frajdę, dlatego też polecam wszystkim ten scenariusz.
Pozdrowienia dla wszystkich, a w szczególności dla mojego przeciwnika :-)
Strony:
1
2
[
3
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel: