witam,
heh, pierwszy post na tym forum;
mam pytanie co do skali, w jakiej jest prowadzona gra; jest tylko jedna wielka mapa, na której prowadzona jest gra?
Witam na forum !
Tak - skalę można określić jako 1 wielką mapę Europy.
Commander: Europe at War nie jest gra operacyjną tylko strategiczną - operacje takie jak Barbarossa czy Fall Weiss oczywiście się do tego zaliczają ale i tak teatrem działań jest cały kontynent + ocean atlantycki.
a jednostki reprezentują korpusy, armie?, czy też tak to jest jak w pg1, rozgrywamy poszczególne operacje, kampanie; bo po przeczytaniu recenzji i obejrzeniu screenów już nie wiem co myśleć

Jednostki w
Commander: Europe at War reprezentują korpusy (dla wojsk Osi) i armie (dla ZSRR, Polski itd.). Chyba tylko jednostki pancerne maja nieco mniejszą skalę - dywizje. Kampanii jest teoretycznie 5 ale tak naprawdę to jedna rama czasowa 39-45 - wybieramy po prostu punkt od którego chcemy zacząć i gramy dalej samemu kształtując dalsze plany wojny czyli wybierzemy kampanię 39 to zaczniemy od operacji Fall Weiss - podbijamy standardowo Polskę i dalej możemy że tak powiem kolokwialnie "robić co nam sie żywnie podoba"

. Jak więc widzisz operacje są zawarte w
CEAW ale są to tylko takie punkty startowe.
Panzer General 1 to typowy przedstawiciel gry operacyjnej - kampania składa się ze scenariuszy w których musimy zająć jakieś cele żeby przejść do następnego scenariusza - tutaj tak nie ma...sam kreujesz swoja kampanię wojenną i ciągniesz ja tak długo aż podbijesz wszystkie Państwa biorące udział w II Wojnie Światowej przeciwko Tobie. Warunek podbicia danego Państwa - zająć jego stolicę (lub 2 dla Wielkiej Brytanii czy ZSRR).